Pilotprojekt i Södertälje 2022-2023

Södertälje Kommun

I projektets inledning genomfördes en workshop vid Aktivitetscentret i Södertälje kommun. I den deltog representanter från brukarföreningar, deltagare från verksamheten, projektledare från NSPH Stockholms Län samt chefer från verksamheten. Deltagare och representanter fick 900 kr i arvode för deltagande i workshopen. Vid workshopen bestämdes det att metoden deltagarforum skulle implementeras samt att möjligheten att anställa en Peer Supporter skulle undersökas.

Fyra deltagarforum genomfördes med en samtalsledare från NSPH Stockholms Län, deltagare från Aktivitetscentrum samt en chef från verksamheten. Frågor som lyfts under deltagarforum inkluderar behovet av SIP för deltagare, önskemål om studiecirklar och tydliggörande av vägarna mellan olika delar i verksamheterna. Möjlighet till Peer Support har också diskuterats. Ett uppföljningsmöte angående Peer Support planeras efter att Södertäljes Aktivitetscentrum fått till ett möte med kommunens socialdirektör.

Deltagarforumen fokuserar på bemötandefrågor och delaktighet, vilket deltagarna uppskattar. Tydlig information om forumens syfte och återkoppling på förslag är viktigt, liksom att skapa en trygg och hjärtlig miljö där alla känner sig välkomna oavsett åsikter. Anonymitet i enkäter och protokoll är viktigt för deltagarna.

En utmaning har varit att hitta lokala föreningsrepresentanter och deltagare till workshops och deltagarforum. Föreningarnas resurser är ofta små, och det kan vara svårt att starta nya lokalföreningar. En modell för föreningsbygge behöver tas fram och spridas till fler kommuner i länet. Lokala samråd för beroende- och psykiatrifrågor bör involveras för ökat lokalt brukarinflytande.

Rulla till toppen