Goda exempel på brukarinflytande

Exempel på brukarinflytandemetoder i kommuner – från vår kartläggning i september 2024.

I Botkyrka har den ideella organisationen Suicid Zero deltagit i kunskapsutveckling inom myndighet på vård och omsorgsförvaltningen i form av föreläsning. Insatsen resulterade i mer kunskap i området och förhållningssätt i den egna yrkesrollen bland medarbetare inom vård- och omsorgsförvaltningen. 

Hägersten – Älvsjö stadsdelsförvaltning och NSPH Stockholms län inledde under hösten 2023 ett samarbete. Beställarenheten i Hägersten-Älvsjö vidareutvecklar ett befintligt digitalt stöd (Viewpoint) för att följa upp insatser genom att efterfråga upplevelser av stödet från socialtjänsten. I det arbetet ville de utgå från brukarnas behov och ha dem med i processen att utveckla frågor för uppföljning av socialtjänstens insatser och även hur det digitala stödet som möter brukaren ska se ut. De ville få brukardelaktighet tidigt i utvecklingen av deras Viewpoint- lösning. För att åstadkomma det ledde en workshopsledare från NSPH Stockholms län workshops med brukare och personen deltog också i möten för projektgruppen. 

Processtöd i Järva Huddinge
Under våren 2022 genomförde ungdomsmottagningar i Järva och i Huddinge ett pilotprojekt för att med hjälp av processtöd stärka ungas delaktighet och inflytande i verksamheten. Målgruppen barn och unga har involverats i genomförandet av flera av aktiviteterna, exempelvis de som syftar till att samtala och delta i enkäter. Processtödet gavs av Barnrättskonsulterna på uppdrag av Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län och följdes av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i syfte att utvärdera projektet.   

Brukarrevision i Sigtuna och Stockholm stad 
Under 2023 och 2024 har det planerats för och genomförts brukarstyrda brukarrevisioner i Sigtuna och Stockholms stad. 

Brukarrevision ger förslag till vidareutveckling av SIP 
Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län gav i uppdrag till Riksförbundet social och mental hälsa (RSMH) Utbildning att genomföra en brukarstyrd brukarrevision för barn och unga som medverkat i SIP. SIP, Samordnad individuell plan, är ett verktyg som ska användas vid behov av samordning och som bidrar till ett helhetsperspektiv, delaktighet och avlastning för individen. Erbjudandet att delta i en brukarrevision riktade sig till alla länets BUS-grupper och innebar att brukarrevisorer genomförde semistrukturerade intervjuer med barn och unga och/eller med anhöriga. Brukarrevisionen genomfördes 2021. Syftet var att ta del av barn, unga och anhörigas kunskaper och erfarenheter.  

RSMH Utbildning föreslog tre förbättringar för tydligare arbetsprocesser med metoder för delaktighet och inflytande för barn och unga. Den första var att berörda aktörer inom respektive huvudman utbildas i både lagstiftning och metod. Den andra förbättringen var att metod och arbetssätt vidareutvecklas av professionella i dialog med barn, unga och vårdnadshavare. Ett tredje förslag var att en ”Stockholmsmodell” etableras där professionella, barn, unga och vårdnadshavare regelbundet möts för att dela erfarenheter och framgångsrika arbetssätt. 

Norrtälje 
Norrtälje kommun har samarbetat med Riksförbundet Hjärnkoll. Hjärnkoll har utbildat gruppledare under 2023 i metoden Samtal om livet. Efter det har gruppledarna genomfört samtalsgrupper med äldre personer. Målen var att minska ensamhet och bryta isolering hos deltagarna, skapa nya nätverk och relationer mellan deltagarna samt öka kunskap hos deltagarna om psykisk ohälsa och kontaktvägar vid behov av hjälp. 

Bostad först i Sollentuna 
Sollentuna kommuns samverkar med brukarorganisationen Musketörerna i insatsen Bostad Först. Insatsen förankrades med Musketörerna redan vid uppstart. Musketörerna finns som stöd för de som behöver i samband med inflyttning. För att få samverkan att fungera så arrangerades regelbundna möten på olika nivåer och av olika anledningar. Samverkan skedde också genom deltagande i utbildningar, t.ex. för Case Managers, regelbundna kontakter utanför samverkansmöten, exempelvis gemensamma aktiviteter och genom besök av varandras lokaler.  
 

Stockholms stad
Stockholm stad har lämnat bidrag till bl.a. intresseorganisationer som Mansjouren, Kvinnors Rätt, Fountain House, SPES, RFSL, Tilia, Noaks Ark, Stockholms Tjejjour, Randiga Huset, Equal och Miljöverkstan. Syftet var att stärka brukar- och intresseorganisationer som arbetar suicidpreventivt med riskgrupper. 

Studiegrupper – Din egen hälsa i Södertälje
Vid utveckling av NSPH Stockholms läns studiegrupper Din egen hälsa, har Aktivitetscentret i Södertälje kommun testat insatsen genom pilotgrupper. Din egen hälsa vill inspirera personer med lättare psykisk ohälsa att lära sig mer om sin fysiska och psykiska hälsa. Genom studiegrupper får deltagarna kunskap för att tillsammans att hitta en bättre balans i livet. I projektet har det vi tagits fram ett nytt material och ett antal grupper kommer under 2024 att träffas tillsammans med studiegrupps ledare. Materialet kommer att utvärderas och sedan lanseras Din egen hälsa som en studiegrupp som kan användas i verksamheter i hela länet, såsom vårdcentraler, stressmottagningar, kommuner, av anhörigstödjare, inom rehabilitering, på träffpunkter och föreningar. 

Peer support Södertälje 
Under 2023 och 2024 har det planerats för anställning av tre Peer Supportrar i Södertälje kommun, bl.a. på Aktivitetscentret och arbetsrehabilitering. Under 2024 har Peer Supportrar utbildats och börjat anställas.

Södertälje 
Södertälje kommun har arbetat med efterlevandestöd i samarbete med SPES Stockholm och Pingstkyrkan. Det har arrangerats föreläsning under nationella anhörigdagen för närstående inom missbruk, psykisk ohälsa och äldre. En temakväll om sorg vid förlust, suicid och återhämtning.

Ett urval av exempel på brukarinflytandemetoder i kommuner – från vår delrapport i juni 2022.

Botkyrka
I Botkyrka används och utvecklas så kallade BRA-samtal, där BRA står för Barnens Rätt som Anhörig. BRA-samtal är en stöd- och kartläggningsmodell för att uppmärksamma anhöriga barns rättigheter. BRA-samtal genomförs med barn från 7 till 18 år som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson som har exempelvis psykisk sjukdom eller psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning. Modellen, som tagits fram av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, är utformad för att stödja personal i hur de kan gå till väga när de uppmärksammar anhöriga barns rätt till information, råd och stöd. Modellen är tänkt att underlätta upptäckt och identifikation av målgruppen, på så sätt att det är lättare att uppmärksamma barn som är anhöriga om det finns en tydlig struktur för hur det ska göras och vad barnet kan erbjudas. 

Danderyd, Vaxholm och Österåker
Danderyds, Vaxholms och Österåkers kommuner har under vårterminen tillsammans genomfört en anhörigcirkel för föräldrar som tar vårdansvar för vuxna barn med psykisk sjukdom/ohälsa. Cirkeln fokuserar på hur föräldrar förbereder sig för den dagen de inte längre orkar eller finns med. I mån av plats är föräldrar i övriga kommuner välkomna. Cirkeln använder IFS (Intresseföreningen för personer med schizofreni och liknande psykoser) studiematerial Prospect. Ledare är en representant från IFS och en anhörigkonsulent. Cirkeln skulle hållas vid fem tillfällen under vårterminen i centrala Åkersberga.

Ekerö
Ekerö har principer för samverkan mellan kommunen och civilsamhället som påminner om Handbok i brukarinflytande, men som inte är specifikt inriktade på psykisk hälsa. Barn och unga som vill påverka hänvisas till idélabbet. Guide till samverkan med civilsamhället

Huddinge
I Huddinge har kommunen ett samarbete med NSPH Stockholms län och erbjuder studiecirkeln Hälsospåret till målgruppen seniorer, med syftet att deltagarna ska kunna uppnå bättre mående genom förbättrade sömn- och kostvanor, motion och medveten närvaro mm. En cirkelledare från Attention har under våren genomfört fem av tio träffar, och övriga träffar genomförs under hösten. En liknande studiecirkel startas i Södertälje under hösten, med samma samarbetspartners men med ännu tydligare inriktning på psykisk hälsa.

Järfälla
I Järfälla arbetar en anhörigkonsulent under detta år med en kartläggning av unga vuxna, 18-30 år, med psykisk ohälsa i kommunen. Kartläggningen görs genom intervjuer med berörda med syftet att nå mer kunskap om målgruppen, inte minst kopplat till sysselsättning. Projektet ska ge kunskap om vilka insatser som finns för dessa unga idag och hur insatserna kan utvecklas.

Nacka
I Nacka har ett tjänstedesignprojekt för personer med psykisk ohälsa (under våren 2020) gett goda resultat när det gäller anpassningen av aktiviteter i träfflokalerna:

Norrtälje
Norrtälje har en väl utvecklad samverkan mellan Region Stockholm och kommunen i sjukvårdsbolaget Tiohundra, som ägs av Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Där har under våren flera medborgardialoger genomförts, bland annat en dag om psykisk hälsa, Under bar himmel, där omkring 350 personer deltog och hade möjlighet att prova på olika aktiviteter och samtidigt dela erfarenheter och synpunkter med kommunens representanter.

Nykvarn
I Nykvarn beslutade kommunstyrelsen i april i år i enlighet med deras demokratiberedningsförslag att:

– Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda ett eventuellt inrättande av samverkansformer för ett ökat medborgarinflytande och samverkan med intresseorganisationer. Det finns ett behov av att stärka brukarinflytandet genom nya samverkansformer, exempelvis genom pensionärs- eller funktionshinderråd. Förslaget ska överlämnas till kommunfullmäktige senast i juni 2023.

– Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda formerna för inrättande av insynsplatser. I syfte att stärka demokrati och insyn, lyfter demokratiberedningen vikten av att ge fullmäktiges partier möjlighet till insyn i nämndarbetet, exempelvis genom så kallade ”insynsplatser”.

Stockholms stad
I Stockholms stad har socialförvaltningen under de senaste sex åren samarbetat med NSPH Stockholms län kring Peer Support-verksamhet. I dagsläget är sex peer supportrar anställda och de arbetar inom Stockholms stads socialpsykiatriska verksamheter i stadsdelsförvaltningarna Farsta, Södermalm och Östermalm, på socialförvaltningens Bostad Först-verksamhet och på arbetsmarknadsförvaltningens Alfa-verksamhet. 

Stockholms stad
I Stockholms stad har under våren 2022 RSMH haft uppdraget att ordna utbildning i återhämtningsinriktat förhållningssätt till utförare och beställare inom socialpsykiatrin. 20 chefer och 60 medarbetare har deltagit. Syftet är att stärka kunskapen om återhämtningsprocessen och ge verktyg för att arbeta återhämtningsinriktat. 

Stockholms stad
Knutna till socialförvaltningen i Stockholms stad, avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, finns brukarreferensgrupper för socialpsykiatri, missbruk/beroende samt funktionsnedsättning. Dessa träffas 2 till 4 gånger per år. Syftet är att föra dialog om frågor som rör målgruppen, utbyta information samt få medskick och förbättringsförslag som rör socialförvaltningens uppdrag.

Stockholms stad
I Stockholms stad bjuds representanter med egen erfarenhet ofta in för att föreläsa på utbildningar, delta i workshops och hearingar liksom att granska underlag i socialförvaltningens uppdrag. Exempel är Maskrosbarn som deltar i introduktionsutbildning för nya socialsekreterare inom barn och unga och på konferenser om stöd till anhöriga. Peer supportrar deltar i introduktionsutbildning för nya socialsekreterare inom vuxenområdet. Hjärnkollsambassadörer föreläser inom socialpsykiatrin och brukarorganisationer inom hemlöshetsområdet deltar i fokusgrupper kring personer som lever i akut hemlöshet och sover utomhus. 

Sollentuna
I Sollentuna gjorde socialkontorets förebyggande enhet en brukarundersökning bland barn och unga 10 till 20 år med frågor om pandemins påverkan i deras liv, tryggheten i hemmet och i utemiljöer i kommunen och också om de ungas kunskaper om socialtjänsten. Resultaten har presenterats för olika förvaltningar i kommunen, kommunala bostadsbolag, polis och brandkår, och används nu för att utveckla kommunens insatser.

Södertälje
Socialpsykiatrins vuxenenhet i Södertälje har genomfört aktiviteter i öppenvården, såsom gruppträffar kring egenmakt för unga vuxna, kvinnogrupper och demokratiprocesser i samarbete med NSPH och RSMH. Hälsospåret är en sådan, där deltagarna i tio träffar lär sig mer om möjligheter att förbättra sin hälsa genom exempelvis kost, motion och mindfulness. Intresset var stort och behov finns av att starta nya grupper. Särskilt unga vuxna-gruppen har varit framgångsrik för att stärka deltagarna.

Täby
Täbys beroendeenhet i samarbete med Verdandi har arbetat med brukarcertifiering och tagit fram ett strukturerat arbetssätt som ökar klienternas egenmakt och inflytande över de insatser som är riktade till dem. Målgruppen var personal på beroendeenhetens utförarverksamhet och i förlängningen klienter med missbruk, beroende och/eller samsjuklighet. Syfte var att höja personalens kompetens beträffande brukarinflytande och förse verksamheten med ett etablerat arbetssätt för att främja ett verkligt brukarinflytande. Enheten har erhållit en brukarcertifiering som är giltig i två år. Arbetssättet och brukarinflytandet följs upp och utvärderas på hel- och halvårsbasis i samband med ordinarie uppföljningar.

Fler goda exempel
Källa: Modern och Individanpassad Socialpsykiatri, Ann-Charlotte Bångman, Täby kommun 

Täby
Det genomfördes en brukarrevision av boendet på Fregattens under 2019. Resultaten visade att de boende i allmänhet var nöjda med boendemiljön och sina lägenheter samt att de kände sig väl stödda av personalen. Ett antal områden för förbättring identifierades, inklusive behovet av att förbättra brukarråden och öka brukarinflytandet, samt att öka utbudet av aktiviteter och göra personalen mer tillgänglig under sina arbetstider på boendet. De boende uttryckte även önskemål om snabbare återkoppling från personalen och ökad uppmärksamhet på eventuella problem i boendet. Verksamheten har sedan dess genomgått en översyn av bemanningen på Vedetten och tittat på möjligheterna till fler fritidsaktiviteter för boende på både Vedetten och Fregatten. 

Solna
I Solna finns ett inflytanderåd, där både personer som får stöd och deras anhöriga deltar. Rådet är organiserat som en förening. Verdandi har genomfört två brukarrevisioner av boendestödet: en innan insatsen förändrades och en ett år efter förändringen. 

Huddinge
Personal har genomgått en utbildning via RSMH om Återhämtning under en period av två och en halv dag. Verksamheterna som fokuserar på brukarinflytande är aktivt engagerade i att genomföra en brukarundersökning, där både personal och brukare deltar. Efter att resultaten har presenterats bokas en halv planeringsdag med brukarna för att tillsammans arbeta fram förslag på förbättringar. Under dessa sessioner leder och dokumenterar personalen arbetet. Brukarna är involverade i alla aspekter av verksamheten, inklusive matlagning, dukning och förberedelse av måltider. De deltar också i att välja aktiviteter och planera utflykter samt traditionella firanden. 

Sollentuna
En medarbetare arbetar med metodstöd under hälften av sin arbetstid och ägnar 25 % åt boendestöd, medan de återstående 25 % är arbete med brukarinflytande. Metodstödet syftar till att stödja brukarna i deras inflytande. En plan är att brukarna själva ska driva ett inflytanderåd från och med den 1 januari 2023. Rådets namn är Inflytanderadet.se. Tanken bakom detta inflytanderåd är att skapa en struktur för diskussioner med avdelningschefen om olika verksamhetsfrågor, såsom utformningen av husmöten. Förslaget innebär att en grupp på fem personer ska utgöra detta inflytanderåd. Dessutom arrangeras stormöten med upp till 15 deltagare bland annat för att rekrytera nya medlemmar, där även den nuvarande kärngruppen medverkar. Aktivitetscentret strävar efter att integrera brukarinflytande i sin verksamhet, och man upplever att detta lättast uppnås i en öppen verksamhet. Dessutom planeras fler brukarrevisioner att genomföras framöver. 

I socialpsykiatrin finns ett samarbete med brukarorganisationer. I Sollentuna finns Värmekällan, en verksamhet drivet av RSMH. Dessutom har en brukarförening vid namn ”Tures vänner” etablerats på Träfflokalen och använder lokalen för olika aktiviteter under helgerna. En person med erfarenhet av psykisk ohälsa har fått anställning för att arbeta eftermiddagar på Ture. Friskvården är brukarstyrd med stöd från personalen och inkluderar aktiviteter som simning, padel, yoga och gym, baserat på önskemål från användarna. Yoga är särskilt populärt, och de har en instruktör som hyrs in för klasser i Sollentuna simhall. Dessutom arbetar två personer deltid som friskvårdscoacher och delvis som boendestödjare. 

Rulla till toppen