Goda exempel på brukarinflytande

Ett urval av exempel på brukarinflytandemetoder i kommuner – från vår delrapport i juni 2022.

Botkyrka
I Botkyrka används och utvecklas så kallade BRA-samtal, där BRA står för Barnens Rätt som Anhörig. BRA-samtal är en stöd- och kartläggningsmodell för att uppmärksamma anhöriga barns rättigheter. BRA-samtal genomförs med barn från 7 till 18 år som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson som har exempelvis psykisk sjukdom eller psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning. Modellen, som tagits fram av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, är utformad för att stödja personal i hur de kan gå till väga när de uppmärksammar anhöriga barns rätt till information, råd och stöd. Modellen är tänkt att underlätta upptäckt och identifikation av målgruppen, på så sätt att det är lättare att uppmärksamma barn som är anhöriga om det finns en tydlig struktur för hur det ska göras och vad barnet kan erbjudas. 

Danderyd, Vaxholm och Österåker
Danderyds, Vaxholms och Österåkers kommuner har under vårterminen tillsammans genomfört en anhörigcirkel för föräldrar som tar vårdansvar för vuxna barn med psykisk sjukdom/ohälsa. Cirkeln fokuserar på hur föräldrar förbereder sig för den dagen de inte längre orkar eller finns med. I mån av plats är föräldrar i övriga kommuner välkomna. Cirkeln använder IFS (Intresseföreningen för personer med schizofreni och liknande psykoser) studiematerial Prospect. Ledare är en representant från IFS och en anhörigkonsulent. Cirkeln skulle hållas vid fem tillfällen under vårterminen i centrala Åkersberga.

Ekerö
Ekerö har principer för samverkan mellan kommunen och civilsamhället som påminner om Handbok i brukarinflytande, men som inte är specifikt inriktade på psykisk hälsa. Barn och unga som vill påverka hänvisas till idélabbet. Guide till samverkan med civilsamhället

Huddinge
I Huddinge har kommunen ett samarbete med NSPH Stockholms län och erbjuder studiecirkeln Hälsospåret till målgruppen seniorer, med syftet att deltagarna ska kunna uppnå bättre mående genom förbättrade sömn- och kostvanor, motion och medveten närvaro mm. En cirkelledare från Attention har under våren genomfört fem av tio träffar, och övriga träffar genomförs under hösten. En liknande studiecirkel startas i Södertälje under hösten, med samma samarbetspartners men med ännu tydligare inriktning på psykisk hälsa.

Järfälla
I Järfälla arbetar en anhörigkonsulent under detta år med en kartläggning av unga vuxna, 18-30 år, med psykisk ohälsa i kommunen. Kartläggningen görs genom intervjuer med berörda med syftet att nå mer kunskap om målgruppen, inte minst kopplat till sysselsättning. Projektet ska ge kunskap om vilka insatser som finns för dessa unga idag och hur insatserna kan utvecklas.

Nacka
I Nacka har ett tjänstedesignprojekt för personer med psykisk ohälsa (under våren 2020) gett goda resultat när det gäller anpassningen av aktiviteter i träfflokalerna:

Norrtälje
Norrtälje har en väl utvecklad samverkan mellan Region Stockholm och kommunen i sjukvårdsbolaget Tiohundra, som ägs av Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Där har under våren flera medborgardialoger genomförts, bland annat en dag om psykisk hälsa, Under bar himmel, där omkring 350 personer deltog och hade möjlighet att prova på olika aktiviteter och samtidigt dela erfarenheter och synpunkter med kommunens representanter.

Nykvarn
I Nykvarn beslutade kommunstyrelsen i april i år i enlighet med deras demokratiberedningsförslag att:

– Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda ett eventuellt inrättande av samverkansformer för ett ökat medborgarinflytande och samverkan med intresseorganisationer. Det finns ett behov av att stärka brukarinflytandet genom nya samverkansformer, exempelvis genom pensionärs- eller funktionshinderråd. Förslaget ska överlämnas till kommunfullmäktige senast i juni 2023.

– Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda formerna för inrättande av insynsplatser. I syfte att stärka demokrati och insyn, lyfter demokratiberedningen vikten av att ge fullmäktiges partier möjlighet till insyn i nämndarbetet, exempelvis genom så kallade ”insynsplatser”.

Stockholms stad
I Stockholms stad har socialförvaltningen under de senaste sex åren samarbetat med NSPH Stockholms län kring Peer Support-verksamhet. I dagsläget är sex peer supportrar anställda och de arbetar inom Stockholms stads socialpsykiatriska verksamheter i stadsdelsförvaltningarna Farsta, Södermalm och Östermalm, på socialförvaltningens Bostad Först-verksamhet och på arbetsmarknadsförvaltningens Alfa-verksamhet. 

Stockholms stad
I Stockholms stad har under våren 2022 RSMH haft uppdraget att ordna utbildning i återhämtningsinriktat förhållningssätt till utförare och beställare inom socialpsykiatrin. 20 chefer och 60 medarbetare har deltagit. Syftet är att stärka kunskapen om återhämtningsprocessen och ge verktyg för att arbeta återhämtningsinriktat. 

Stockholms stad
Knutna till socialförvaltningen i Stockholms stad, avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, finns brukarreferensgrupper för socialpsykiatri, missbruk/beroende samt funktionsnedsättning. Dessa träffas 2 till 4 gånger per år. Syftet är att föra dialog om frågor som rör målgruppen, utbyta information samt få medskick och förbättringsförslag som rör socialförvaltningens uppdrag.

Stockholms stad
I Stockholms stad bjuds representanter med egen erfarenhet ofta in för att föreläsa på utbildningar, delta i workshops och hearingar liksom att granska underlag i socialförvaltningens uppdrag. Exempel är Maskrosbarn som deltar i introduktionsutbildning för nya socialsekreterare inom barn och unga och på konferenser om stöd till anhöriga. Peer supportrar deltar i introduktionsutbildning för nya socialsekreterare inom vuxenområdet. Hjärnkollsambassadörer föreläser inom socialpsykiatrin och brukarorganisationer inom hemlöshetsområdet deltar i fokusgrupper kring personer som lever i akut hemlöshet och sover utomhus. 

Sollentuna
I Sollentuna gjorde socialkontorets förebyggande enhet en brukarundersökning bland barn och unga 10 till 20 år med frågor om pandemins påverkan i deras liv, tryggheten i hemmet och i utemiljöer i kommunen och också om de ungas kunskaper om socialtjänsten. Resultaten har presenterats för olika förvaltningar i kommunen, kommunala bostadsbolag, polis och brandkår, och används nu för att utveckla kommunens insatser.

Södertälje
Socialpsykiatrins vuxenenhet i Södertälje har genomfört aktiviteter i öppenvården, såsom gruppträffar kring egenmakt för unga vuxna, kvinnogrupper och demokratiprocesser i samarbete med NSPH och RSMH. Hälsospåret är en sådan, där deltagarna i tio träffar lär sig mer om möjligheter att förbättra sin hälsa genom exempelvis kost, motion och mindfulness. Intresset var stort och behov finns av att starta nya grupper. Särskilt unga vuxna-gruppen har varit framgångsrik för att stärka deltagarna.

Täby
Täbys beroendeenhet i samarbete med Verdandi har arbetat med brukarcertifiering och tagit fram ett strukturerat arbetssätt som ökar klienternas egenmakt och inflytande över de insatser som är riktade till dem. Målgruppen var personal på beroendeenhetens utförarverksamhet och i förlängningen klienter med missbruk, beroende och/eller samsjuklighet. Syfte var att höja personalens kompetens beträffande brukarinflytande och förse verksamheten med ett etablerat arbetssätt för att främja ett verkligt brukarinflytande. Enheten har erhållit en brukarcertifiering som är giltig i två år. Arbetssättet och brukarinflytandet följs upp och utvärderas på hel- och halvårsbasis i samband med ordinarie uppföljningar.

Rulla till toppen